alove-logo
0
0 Kč
  • Domů
  • Průvodce výběrem diamantu

Průvodce výběrem diamantu

07. 08. 2023

Není diamant jako diamant

Průvodce výběrem diamantu

Rozhodli jste se obdarovat vaši milovanou osobu diamantovým šperkem a nevíte si rady s výběrem vhodného diamantu? Ať už se jedná o zásnubní prsten, diamantové náušnice nebo luxusní náhrdelník, ukážeme vám, na co se před samotným nákupem zaměřit.

Není diamant jako diamant. Kvalita každého z nich je odborníky posuzována pomocí čtyř důležitých kritérií – hmotnost (carat), barva (color), čistota (clarity) a brus (cut).

 

Hmotnost (Carat)

Hmotnost diamantů, udávaná v karátech (1 karát = 0,2 g), je jednou z nejdůležitějších vlastností, které rozhodují o jeho ceně. Ovšem zdaleka ne jedinou: dva stejně velké diamanty se mohou svou cenou výrazně lišit, pokud mají rozdílnou kvalitu čistoty, barvy a brusu. Menší, ale kvalitnější kámen tak může být krásnější než větší diamant s výraznými nedostatky.

 

 

Barva (Color)

Barva se hodnotí porovnáním se vzorovými kameny pod standardizovaným umělým světlem, které je stejné jako denní světlo na severní polokouli. U bílých diamantů je za dokonalý pokládán diamant bezbarvý. Právě ten totiž dokáže nejlépe rozkládat dopadající světlo a vytvářet duhové záblesky zvané oheň. Většina přírodních diamantů ovšem obsahuje zbarvení, způsobené drobnými nečistotami uvnitř kamene.

 

 

D prvotřídně bílý +
E prvotřídně bílý
F velmi bílý +
G velmi bílý
H bílý
I J lehce tónovaný bílý
K L tónovaný bílý
M N-O P-R S-Z lehce nažloutlý – téměř žlutý

 

Čistota (Clarity)

Jen velmi vzácně se vyskytne dokonalý diamant. Téměř všechny diamanty obsahují drobné kazy a nedokonalosti - například mikroskopické škrábance či stopový výskyt jiných minerálů. Diamant se nazývá „bezchybný“ pokud po přezkoumání zkušeným odborníkem neobsahuje při desetinásobném zvětšení pod lupou žádné vnitřní „nečistoty“, tzv. inkluze. Další stupně čistoty jsou určené velikostí, polohou, jasem a počtem interních prvků. Stupně kvality na stupnici (označené písmenem p jako piqué) označují chyby, které mohou být viditelné pouhým okem zkušeného znalce.

 

 

VS1, VS2 - VERY SLIGHTLY INCLUDED

Kazy nejsou viditelné pouhým okem.

SI1, SI2, SI3 - SLIGHTLY INCLUDED

Kazy jsou viditelné při desetinásobném zvětšení a výjimečně mohou být viditelné i pouhým okem.
Diamant přijatelné kvality.

I1, I2 (P1, P2) - INCLUDED (PIQUÉ)

Diamant horší kvality. Kazy, které mohou být viditelné pouhým okem zkušeného znalce.

 

Brus (Cut)

Proč je brus tak důležitý? Právě na něm totiž záleží, jak bude diamant odrážet světlo. Čím lepší brus, tím více se diamant třpytí. Dokonale vybroušený diamant se třpytí celý a navíc u něj můžeme pozorovat duhové záblesky zvané oheň, jež vznikají vzájemným odrážením světla jednotlivými ploškami. Naproti tomu nekvalitně vybroušený kámen je kalný, sklovitý, objevují se na něm místa, která vypadají tmavší, protože neodrážejí světlo.

 

 

Na certifikátu ALOve je popis brusu rozdělený na samostatný popis proporcí (úhly stran a proporcionální vztahy mezi jednotlivými částmi kamene) a povrchové úpravy. Popis brusu se zabývá hlavně odchylkami symetrie a umístěním vybroušených ploch.

 

Tvar

Několik běžných tvarů diamantů:

 

Marketing